NL.FR.EN

Internationale Wedstrijd Musica Antiqua

 

Sinds 1964 organiseert het Festival van Vlaanderen - Brugge jaarlijks de gerenommeerde Internationale Wedstrijd Musica Antiqua. Deze wedstrijd richt zich tot jonge, hoog gekwalificeerde uitvoerders uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk.

 

Het competitieve element is niet het doel op zich, maar eerder een middel om het streven naar het allerhoogste uitvoeringsniveau te stimuleren. We confronteren jonge uitvoerders met elkaar, met academici én met het publiek.

 

Sinds 2008 wordt de winnaar naast een geldprijs en een uitnodiging voor een concert in het volgende MAfestival, ook een aantal concerten aangeboden in samenwerking met gespecialiseerde organisatoren in binnen- en buitenland. Sinds 2013 krijgt een van de kandidaten voor het eerst ook de kans om een cd op te nemen bij het internationaal gereputeerde Ricercar label.

 

 

Internationale Wedstrijd Musica Antiqua 2018

In 2018 focust de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua op het klavecimbel.

 

Johan Huys (BE), Skip Sempé (FR/US), Andrea Marcon (IT), Carole Cerasi (UK), Olga Martynova (RU) en Menno Van Delft (NL) vormen de jury.

 

De preselecties starten op woensdag 1 augustus 2018. De finale vindt plaats op woensdag 8 augustus.

 

 

 

De Internationale Wedstrijd Musica Antiqua 2018 vindt plaats in Concertgebouw Brugge. Meer info over de inschrijvingen vindt u hier vanaf 8 januari 2018.

 

 

Cyclus

De Internationale Wedstrijden Musica Antiqua worden georganiseerd volgens een vaste cylcus waarin de focus zich verlegt tussen verschillende instrumenten:

  • 2018: focus klavecimbel
  • 2019: focus pianoforte
  • 2020: focus melodie-instrumenten
  • 2021: focus klavecimbel

 

 

Hall of Fame

Download een lijst met de winnaars en juryleden van de wedstrijden sinds 1964 hier.

 

 

Partners

MAfestival Brugge kan voor de organisatie van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua rekenen op de steun van vooraanstaande partners:

Outhere - Nationale Loterij - EUBO Development Trust - Concertgebouw Brugge - Piano's Maene (2016) - Stedelijk Conservatorium Brugge - Bozar Music Brussel - Museum Vleeshuis Antwerpen - Monteverdi Festival Cremona - Musikfestspiele Sansoucci Potsdam - Journées de Musiques Anciennes Vanves - Mars en Baroque Marseille -  Piccola Accademia di Montisi